Håll hjärnan i trim med spel

För många är det självklart att ägna sig åt träning och idrott för att hålla kroppen i trim. Det är också väl förankrat inom forskning att regelbunden träning leder till bättre hälsa. Men hur är det med vår hjärna, vad gör vi för att hålla den i form?

Visserligen mår ju vår hjärna också bra av fysisk aktivitet men den kan ibland även behöva andra utmaningar som håller den i trim. Att spela spel är en aktivitet som får oss att aktivera och träna vår hjärna. På detta relativt enkla och roliga sätt kan du se till att du håller din hjärna i lika god kondition som din kropp.

Spela flera spel

Det bästa är så klart att ägna sig åt flera olika typer av spel. På så sätt tränar du hjärnan på många olika sätt. Det finns många spel som är riktigt utmanande för vårt intellekt. Ett par exempel är schack och poker som till stor del bygger på långsiktiga strategier och att hela tiden tänka i flera steg.

Så det är inte helt dumt att göra som amerikanskan Jennifer Shahade, som är mästare i både schack och poker. Det går nog med ganska stor säkerhet att dra slutsatsen att hon har en hjärna i toppform. Det kan också vara bra att växla mellan spel som du kan spela ensam och de som du spelar tillsammans med andra. Ovan nämnda Jennifer Shahade gör precis så. Hon växlar mellan att spela poker online och live med att spela schack.

Nu är varken schack eller poker kanske de mest sociala spelen. I poker går det ju verkligen ut på att hålla sitt pokerface intakt för att inte motståndarna ska kunna ana vilka kort du sitter med på handen. Väljer du däremot att spela lite poker mest på skoj tillsammans med goda vänner kommer din hjärna att få en extra boost. Att socialisera, prata och skratta är nämligen också väldigt nyttigt för hjärnan och din hälsa i allmänhet.

Aktivt spel

Många tänker kanske att spel innebär att man mest sitter still men det finns faktiskt spel som låter dig träna kroppen samtidigt. För några år sen kom ett spel som bokstavligen fick människor världen över att gå man ur huse. Detta spel fick till och med de mest inbitna spelare som gärna spenderade all sin tid framför datorn att ge sig ut och promenera. Plötsligt sågs människor i olika åldrar gå runt ute med sina mobiltelefoner i högsta hugg, redo att rikta den mot en verklighet som endast syntes på skärmen.

Det är så klart Pokémon GO som vi menar. Detta spel tog världen med storm. Genom att använda sig av så kallad augmented reality kan spelarna se en blandning av verklighet och animation på mobiltelefonens skärm. Det gör det möjligt att kunna leta upp och fånga olika figurer, så kallade pokémons, med sin mobil. Spelet är också kopplat till GPS vilket gör att figurerna endast finns på vissa platser. Det betyder att den som vill fånga dem måste ta sig dit, ofta till fots. Nintendo som var utvecklaren av detta spel hade redan tidigare riktat in sig på att skapa spel där användaren skulle vara aktiv.

Med sina plattformar Nintendo Wii och Switch hade det tidigare varit möjligt att utöva sporter som tennis, golf och slalom hemma i vardagsrummet. Nu tog de allt ett steg längre genom att tvinga spelaren att ge sig ut på promenad. Det delas dessutom ut bonuspoäng till den som är flitig med sina promenader. Så på många sätt är Pokémon GO det ultimata spelet för både din hjärna och din kropp.  

Träna minnet med appar

Det finns många olika spel som tränar minnet. Ett av de mest klassiska är memory. Som namnet antyder går det ut på att använda sitt minne. Genom att känna igen bilder och komma ihåg var de ligger tränar vi minnet. Det går att spela memory både på det gamla hederliga sättet med kort som läggs ut på ett bord.

Det finns idag också en rad olika appar till mobilen som bygger på samma princip. Båda sätten har sina fördelar. Att spela memory tillsammans med andra ger kanske mer än att sitta ensam med sin mobil. Samtidigt är mobil-memory väldigt smidigt då det går att spela överallt och är enkelt att bära med sig. Vilket spel man väljer är kanske inte det viktigaste utan det är att spelandet blir av.