Vad är prostatit?

Du har kanske hört talas om prostatit någon gång tidigare, men har du koll på vad det egentligen är? Denna sjukdom är som ett samlingsnamn för en rad olika besvär som man kan få i prostatakörteln. Det finns också olika former av prostatit, och de vanligaste är kronisk och akut prostatit.

Den kroniska varianten som också kallas för kronisk bäckensmärta är den absolut vanligaste. Varför vissa drabbas av denna åkomma är dock än så länge ganska oklart och inte riktigt något man har ett bra svar på än så länge.

Akut form av prostatit kan komma väldigt snabbt. Denna mer akuta variant är inte lika vanligt förekommande som tur är. Men när det händer behöver dock personen prostatit behandling relativt snabbt.

I den här artikeln kommer vi ta en titt på det viktigaste du behöver veta kring prostatit. Det kommer inte vara en komplett guide eller liknande, utan vi vill försöka fokusera på det mest centrala som man behöver känna till.

Vad orsakar besväret?

Sjukdomen prostatit är faktiskt mer vanlig än vad man kanske kan tro. Vanligtvis tillfrisknar de allra flesta som drabbas av sjukdomen, men det kan dock ta ganska lång tid innan man blir av med alla besvären.

Den kroniska varianten är som tidigare nämnt den absolut vanligaste, och denna brukar vanligtvis komma och gå i olika intervaller. Akut prostatit orsakas ofta av att bakterierna som finns i underlivet kommer in i urinvägarna. Det kan också orsakas av sexuellt överförbara sjukdomar som till exempel klamydia. Orsaken till kronisk prostatit är som sagt ännu lite oklar.

Vilka symptom finns?

Lite beroende på vilken av de två typerna av prostatit som du lider av kan symptomen se olika ut.

De med kronisk prostatit brukar vanligtvis ha följande symptom:

  • Ont i ryggslutet, ljumskarna, nedre delen av magen och/eller underlivet.
  • Det kan göra ont när man sitter ner.
  • Det kan svida när man kissar och man behöver göra det oftare än vanligt.
  • Det kan göra ont vid utlösning.

Symptomen för akut prostatit är generellt sett:

  • Ont i magen, nedre delen av ryggen och/eller underlivet.
  • Smärta vid ljumskar och ändtarmsöppningen.
  • Det kan göra ont när man sitter ner.
  • Det kan vara svårt att kissa och man behöver göra det oftare än vanligt.
  • Man kan få hög feber och känna sig rejält sjuk.
  • Det kan göra ont vid utlösning.

När ska man söka vård?

Om du tror att du drabbats av akut prostatit ska du söka vård omgående. Ett tecken på att du drabbat av den akuta varianten är att du både har smärta i magen, ryggen eller underlivet samtidigt som du har feber eller frossa.

När det kommer till kronisk prostatit är det inte lika akut att du behöver söka vård direkt. I många  fall kan man till och med behandla denna sjukdom på egen hand. Vi rekommenderar hur som helst att du kontaktar 1177 så att du kan få sjukvårdsrådgivning gällande hur du ska gå tillväga.