Hur förebygger man håravfall?

Håravfall är idag ett problem som både drabbar män och kvinnor. Att tappa sitt hår kan var väldigt jobbigt och psykiskt påfrestande för de allra flesta. Som tur är finns det saker som man kan göra för att förebygga håravfall och detta ska vi gå igenom idag.

En helt normal människa tappar i regel 100 hårstrån per dag, det är dock när man börjar tappa stora tussar av hår som man bör fundera på hur ens hår verkligen mår och om allt står rätt till där uppe.

Men vad är det som gör att vi tappar hår då? Ja, det finns faktiskt en hel del olika saker som kan leda till håravfall. Några vanliga orsaker är gener, vitamin- och mineralbrist, blodbrist, stress, hormonförändringar, och användandet av vissa mediciner.

Tänk på vad du äter

En av de bästa behandlingarna mot håravfall är att få i sig en hälsosam kost. En varierad kost med nyttiga livsmedel kan vara väldigt effektivt för att förhindra tunt hår. Det är därmed inte enbart bra för din hälsa i allmänhet, men även håret mår bra av en hälsosam kost.

Se till att få i dig mycket frukt, grönsaker vitaminer, mineraler, järn, omega-3, och fettsyror. Försök även att hålla dig från socker, sötsaker och mejeriprodukter så gott det går.

Drick mycket vatten

En återfuktad hårbotten är en hårbotten som mår bra. För att du ska kunna hålla din hårbotten återfuktad gäller det att du dricker tillräckligt mycket vatten. Man brukar säga som tumregel att man bör dricka en tredjedel av sin kroppsvikt i deciliter om dagen.

Ett exempel på detta är om du väger 60 kilo, i detta fall bör du då dricka 20 deciliter vatten vilket motsvarar 2 liter vatten. Försök därför få in en bra rutin där du regelbundet under dagen dricker vatten.

Införskaffa dig kosttillskott

Det kan vara värt att du införskaffar dig kosttillskott som ett komplement till din vanliga kost. Det finns en hel del kosttillskott där ute som är väldigt effektiva för att förebygga håravfall.

Vi kommer idag inte hänvisa till något specifikt kosttillskott utan vi rekommenderar att du bildar dig din egna uppfattning genom att göra research och jämföra mellan olika kosttillskott. Är du väldigt osäker på vad du bör välja rekommenderar vi att du kontaktar en läkare som kan hjälpa dig inom området.

Undvik påfrestande frisyrer

Vad är egentligen en påfrestande frisyr? Jo, det vi menar med detta är till exempel hästsvansar och inbakade flätor.

Dessa tighta frisyrer skadar mer än vad de gör nytta – speciellt om du har tunt hår. De kan med andra ord göra att håravfallet sker snabbare än vad det hade gjort annars. Så var rädd om ditt hår och tänk över din frisyr så att du inte gör för stora påfrestningar på ditt värdefulla hår.