3 tips för att bli av med hicka

Att få hicka från ingenstans kan vara väldigt irriterande, och i vissa fall lite pinsamt om man inte lyckas bli av med det. Men eftersom det är något som alla får då och då så är det inget att skämmas för direkt.

Hicka beror på sammandragningar i diafragman (en muskel i den nedre delen av bröstkorgen), men förutom det har man inte jättebra koll på vad det i grund och botten beror på att man får det från första början. Några saker som kan öka risken för att drabbas av hicka är dock stark mat och om man har druckit alkohol. Även om man äter eller dricker för snabbt, eller tar läkemedel med nikotin i verkar öka risken.

Hur man blir av med hicka är omdiskuterat, och det finns egentligen inget entydigt svar på hur man bör göra. Däremot finns det ett par tips som verkar funka relativt ofta för att bli av med detta jobbiga fenomen,

Det brukar gå över av sig själv

Hickan försvinner i de allra flesta fall av sig själv. Det är därmed inte aktuellt att söka vård, men oavsett så kan det vara otroligt irriterande att hicka och man vill väl helst bli av med det så snabbt som möjligt.

Här nedanför kan du tadel av 3 bra och populära tips för att bli av med hicka. Det är inte vetenskapligt bevisat att de fungerar, men många som testat vittnar om att det hjälpt dem att lindra eller bli av med besväret helt och hållet.

Drick vatten

Som sagt, det finns inga vetenskapliga bevis på något fungerande knep för hur man ska bli fri från sin hicka. Men ett knep som enligt många sägs ska fungera är att dricka vatten.

Det finns de som säger att det räcker med att du endast dricker vatten, medan andra menar på att man måste vara upp och ner när man dricker för att det ska fungera. Vi rekommenderar att du testar dig fram för att se vad som fungerar bäst för dig.

Håll andan

Ett annat väldigt vanligt knep är att hålla andan.

Samma sak som med när man dricker vatten är det lite delat hur man egentligen ska göra för att detta knep ska fungera. Det finns de som menar att det räcker med att man bara håller andan, medan andra säger att man även måste svälja när man håller andan.

Ät en sked med lingonsylt

Detta knep är kanske inte lika allmänt känt som de två tidigare, men bara för det betyder det inte att detta tips inte fungerar.

Som rubriken lyder så ska alltså det fungera att bli av med hicka genom att helt enkelt äta en sked med lingonsylt. Det må låta konstigt, men kan även vara värt ett försök om man känner ett besvär med sin hicka!