3 knep för att bli av med åksjuka

Åksjuka är något som många regelbundet lider av. Att bli åksjuk är både väldigt jobbigt och kan förstöra en resa totalt. Detta besvär är absolut vanligast bland barn mellan 2 – 10 år men även vuxna personen kan bli åksjuka.

Det som gör att man blir åksjuk är att hjärnan upplever en viss konflikt när du sitter stilla men du rör dig ändå. Balanssinnet rubbas helt enkelt. Symptom på åksjuka är till en början gäspningar och trötthet som sedan kan leda till illamående och kräkningar.

Vi ska i denna artikel ge 3 tips på hur du kan lindra och bli av med din åksjuka. Du kommer märka att dessa tips både gäller för resor med båt, flyg och bil. Så det är ett par tips som funkar till alla typer av resor.

Ät åksjuketabletter

Om du lidit av åksjuka flera gånger tidigare så har du förmodligen koll på att det finns en hel del receptfria alternativ när det kommer till åksjuketabletter. Vissa tror att dessa tabletter är så kallade sockertabletter som egentligen inte fungerar och utan bara ger en placeboeffekt.

Detta stämmer dock inte. Åksjuketabletter fungerar och kan vara väldigt effektiva att använda sig av innan man ska iväg och åka. Därför kan det vara värt att testa detta om du upplever stora och jobbiga besvär.

Försök att sova

Visste du att dina balansorgan inte blir lika känsliga när du sover? Så är det iallafall och därför är det en väldigt klok idé att du ser till att försöka sova om möjligheten finns. Kan du inte sova bör du iallafall slappna av och blunda.

Att läsa böcker eller titta på telefonen ökar risken för åksjuka. Däremot kan man förbättra chansen att bota åksjukan genom att lyssna på musik eller ljudbok.

Välj rätt ställa att sitta på

Platsen var du sitter i bussen, bilen, båten, eller flyget kan vara en avgörande faktor ifall du kommer bli åksjuk eller inte. Välj därför din sittplats väl.

Vid resor med bil och buss är det bäst att du sitter så långt fram som möjligt. Då kan du enkelt titta ut genom framrutan och fokusera på andra objekt som rör sig. Vid resor med flyg är det absolut bäst om du kan få tag på en sittplats i mitten ungefär vi planets vingar. Där är flyget nämligen som mest stabilt och gungar som minst.

När du ska åka med båt är det på samma sätt som vid flyg bra om du kan få en sittplats i mitten av båten då det gungar minst där. Om du har möjlighet är det bästa dock att man sitter ute på däck.