Stockholm 3 oktober 2017: För första gången har nu människor i Sverige som lever med svår till grav hörselnedsättning tillgång till Cochlear Nucleus 7-ljudprocessorn, världens första ljudprocessor för cochleaimplantat som är Made for iPhone1-2och marknadens minsta och lättaste ljudprocessor för cochleaimplantat som bärs bakom örat.3

Personer som lever med svår till grav hörselnedsättning kan numera få bästa möjliga hörsel4, tack vare Nucleus 7-ljudprocessorn som strömmar ljud direkt från en kompatibel iPhone, iPad eller iPod touch® till ljudprocessorn. 5,6* Nucleus 7-ljudprocessorn är 25 procent mindre och 24 procent lättare än sin föregångare, Nucleus 6-ljudprocessorn.3 Dessutom är det nu ännu lättare för användaren att kontrollera, övervaka och anpassa sin hörsel från en iPhone eller iPod touch med hjälp av den kostnadsfria appen Nucleus Smart App.

– Direktströmning med Nucleus 7 öppnar helt nya möjligheter för personer med hörselnedsättning. De kan prata i telefon med eller utan FaceTime, lyssna på musik och podcasts i högkvalitativt stereoljud och se filmer som strömmas direkt till cochleaimplantatet. Vi vet att dessa funktioner är oerhört viktiga för våra kunder inte minst i rehabiliteringssammanhang, säger Lotta Vedholm, VD på Cochlear i Sverige.

En studie av cochleaimplantatsanvändare som fick prova ut Nucleus 7-ljudprocessorn visade att deltagarna tyckte att den nya ljudprocessorn var enklare att kontrollera med Nucleus Smart App än med en fjärrkontroll.7 Studien visade också att majoriteten av deltagarna gillade att lyssna på musik (85 procent tyckte det var njutbart eller mycket njutbart) med Nucleus 7-ljudprocessorn.7

Cochlear är även först med att erbjuda en smart bimodal lösning som är Made for iPhone (en kombination av ett cochleaimplantat i ett öra och en hörapparat i det andra), som låter båda hörsellösningarna strömma från en kompatibel iPhone, iPad eller iPod touch.5* Den smarta bimodala lösningen till Nucleus 7 levereras med en kompatibel ReSound-hörapparat och en parkopplad iPhone eller iPod touch som används för att styra båda hörapparaterna.6*

Lotta Vedholm välkomnar Nucleus 7-ljudprocessorn och förklarar att den innebär ett viktigt framsteg för att hjälpa personer med hörselnedsättning.

– Med ökad tillgänglighet till teknik som ger en bättre hörsel hjälper vi inte bara människor i vardagen utan låter dem även interagera mer med vänner, familj och annan teknik, så de kan leva sina liv på bästa möjliga sätt, säger Lotta Vedholm. Detta är avgörande för att personer med hörselnedsättning ska få de bästa förutsättningarna.

Nucleus 7-ljudprocessorn har en branschledande funktion som kallas SmartSound iQ med SCAN**, och dubbel mikrofonteknik4, vilket hjälper personer att höra bättre i alla typer av ljudmiljöer. Oavsett om det är i en fullsatt restaurang eller ute i blåsten prioriterar tekniken röster framför bakgrundsljud i den högljudda miljön.

Nucleus 7-ljudprocessorn erbjuder en rad olika funktioner i kombination med Nucleus Smart App, som kan laddas ned exklusivt till iPhone och iPod touch från App Store. Den nya funktionen ”Hearing Tracker” registrerar tiden då spolen är av (varje gång ljudprocessorns spole inte har kontakt med implantatspolen, t.ex. om den har trillat av barnets huvud) och samtalstiden (mäter mängden tid i timmar som tillbringas i samtalsmiljöer, inklusive FM och strömning).7 Funktionen ”Hitta min processor” i Nucleus Smart App hjälper användaren att hitta en borttappad ljudprocessor med hjälp av platstjänster, som visar den sista platsen där processorn var ansluten till en parkopplad iPhone eller iPod touch, oavsett om det var på lekplatsen, i huset eller i bilen.

Hörselnedsättning anses inte särskilt ofta vara ett handikappande hälsoproblem. Hörselnedsättning som inte behandlas kan dock påverka alla livsaspekter, från utvecklingen av tal och språk till utbildning, karriär och sociala kontakter.8 För barn är det avgörande med ett tidigt ingripande, så de kan utveckla tal och uppfatta ljud på samma sätt som barn med normal hörsel. I vuxenlivet är hörselnedsättning förknippat med depression, demens och ökad risk för ohälsa samt arbetslöshet.9

– Ett flertal av mina patienter har fått hörseln försämrad över tid. Ibland märks det inte direkt, vilket gör att det tar tid innan man söker hjälp. Jag vill uppmuntra alla som är oroliga över sin egen eller sina närståendes hörsel att inte vänta, utan boka en tid för ett hörseltest, säger Tracey Twomey, Consultant Clinical Scientist, Head of Service på Nottingham Auditory Implant Programme och ledamot av British Cochlear Implant Group.

Bevisen talar mer och mer för att cochleaimplantat till vuxna är en effektiv åtgärd för en mycket större grupp än man tidigare trott.9 I dag kan över 450 000 personer världen över höra tack vare Cochlears teknik.10 Företagets cochleaimplantat är det mest pålitliga i branschen,11 vilket är ett av många skäl till att fler personer väljer Cochlear framför andra märken