Till alla våra medlemmar i Skåne, Blekinge och Kronoberg

Nu befinner vi oss i den mörkaste tiden av året. Så skönt då med alla stjärnor, ljusslingor och dekorationer som lyser och
glittrar och gör mörkret lättare att fördraga. Men har ni tänkt på att redan dagarna före jul vänder året. Den 21 december inföll vintersolståndet och nu börjar ljuset sakta men säkert återvända.

Det här är den tid på året då högtiderna och helgerna avlöser varandra så varför inte ta till vara alla tillfällen att sätta guldkant på tillvaron, tänkte vi här hemma och ställde till med grannfest för att fira ljusets återkomst. Det blev en bra början på julen. Efter jul, när alla ljus och allt guld och glitter stuvats undan och det känns litet gråtrist, finns det annat att glädja sig åt. Tänk tulpaner, apelsiner, fastlagsbullar – rena glädjebomberna! Det finns mycket att se fram emot. Men först ska vi göra en tillbakablick på vad som hänt i VIS Skåne under hösten.

Må Bra-helg med höstting

Den 29–30 oktober samlades vi till Må Bra-helg på Sundsgården. På lördagens förmiddag höll vi höstting. Då fastställde vi
verksamhetsplan och budget för 2017 samt förrättade fyllnadsval. Åke Trygg, vår mångårige styrelsemedlem, hade på egen begäran avgått ur styrelsen. I hans ställe valdes ersättaren Kerstin Kjellberg till ordinarie styrelseledamot. Till ny ersättare invaldes Birgitta Jönsson.

Efter lunch kåserade Ewa-Gun Westford, kommunikatör för polisen Region Syd, under rubriken ”Jag är inte bara polis, jag är människa också”.  Ewa-Gun, som i sin tjänst var mitt uppe i arbetet kring påven Fransiscus besök i Lund och Malmö, hade hittat tid för att dela med sig till oss av sina spännande år som polis.

På söndagen fortsatte trevligheterna, då vi ägnade hela dagen åt TSS-träning. Malin Jakobsson, vår omtyckta lärare, hade påpassligt gjort i ordning teckenövningar med anknytning till påvens besök i Sverige och med tecken kring julhelgen.

Höstdag

Söndagen den 6 november samlades ett tiotal skånska VISare för att tillbringa en skön hösteftermiddag tillsammans. De flesta tog tåget till Malmö och från station Triangeln var det bara några få meter till Restaurang SMAK, som ligger i anslutning till Malmö Konsthall. Där väntade oss ett dukat långbord och när vi väl satt oss på plats, serverades vi en god fiskmåltid. Den ångade koljafilén var så färsk som man kan önska sig och vilade på en bädd av päron- och fänkålskompott samt serverades med rikligt med härligt gröna broccolibuketter.  Efter maten kunde den som ville titta på konsthallens pågående utställning.

Så styrdes stegen mot Malmö Opera bara ett stenkast bort, där vi skulle se dansföreställningen ”To see the world while the light lasts”, ett samarbete mellan Skånes Dansteater och Malmö Operas kör och orkester. Före föreställningen gavs en kort introduktion för att berätta om föreställningen och ge oss en föraning om vad den handlade om. Men de skrivtolkar vi beställt kom inte och dessutom framfördes det mesta av introduktionen på engelska. Den teckenspråkstolk som teatern beställt var till föga hjälp. Man får anta att skrivtolkarna behövdes bättre på annat håll just denna lördag.  När vi väl slagit oss till ro i salongen bjöds vi på en dansföreställning av högsta klass. I pausen kunde vi mingla runt i den vackra foajén och beställa något gott att dricka och äta. Det var en nöjd skara som framåt kväll begav sig hemåt igen.  Och så skönt att kunna ta tåget eller bussen!

TSS-dag

IMG_7778Den 19 november kunde den som var sugen på litet TSS-träning bege sig till Lund, där vi lånat lokal av ABF. Här samlades vi, 15 stycken ”visare”, för att öka på våra kunskaper med Linda och Malin som trygga vägledare. Till sällskapet får också räknas lille Emmet, 2 år, som fått följa med mamma Linda. Han uppförde sig exemplariskt hela dagen och koncentrerade sig på sina medförda leksaker. Kanske lärde han sig i smyg ett och annat användbart tecken. Mamma, godis, mat osv.

Därmed har vi klarat av höstens genomförda aktiviteter. Nu har vi under vintern och den tidiga våren följande aktiviteter att se fram emot.

Funktionshinderrådet

Ordförande, Krister Weidenmark, deltog den 30 november i Region Skånes funktionshinderråd med tolkanvändare. VIS Skåne hade vid det förra rådsmötet ställt en fråga om ändring av Region Skånes regelverk för beviljande av tekniska hörselhjälpmedel. Syftet med frågan var att flera hörselskadade/vuxendöva skulle kunna få tekniska hjälpmedel förskrivna genom ändring av gällande regelverk. Svaret blev nej. Nuvarande regler är beslutade av Regionfullmäktige och gäller från den 1 januari 2010. Vi får överväga hur vi ska agera vidare.

En annan fråga som VIS Skåne aktualiserade var möjligheten att få låna en hörapparat, när den egna apparaten är på reparation eller dylikt. Även denna fråga avfärdades. Rådet menade att detta inte kan vara något stort problem. Vi är intresserade av att veta om VIS Skånes medlemmar upplever detta som ett problem. Vi ber er som någon gång hade behövt låna en hörapparat att meddela Krister detta, e-postadress krister.weidenmark@tele2.se eller texttelefon 0479-400 04, mobil 0738 51 44 51.

Förvaltningen informerade om att distanstolkning för teckenspråkiga kommer att inledas under 2017. Distanstolkning avseende skrivtolkning kommer i ett senare skede. Syftet med distanstolkning är att öka tillgängligheten. Man inleder med att identifiera de uppdragen om är möjliga att utföra på distans. Den som är intresserad av att ingå i en referensgrupp kan höra av sig till Krister som vidarebefordrar en intresseanmälan. Vidare informerades om att en IT-baserad tolkanvändarkurs är under utveckling. Vi fick också veta att 22 CI-operationer utfördes i Lund under år 2015, varav 17 patienter var skåningar.

HSO Skånes ordförandedialog och julmässa

VIS Skåne representerades av Krister Weidenmark och Kerstin Kjellberg. Dagen genomfördes på Norra Station i Hässleholm den 14 december. Temat för dagen var ”För ökad delaktighet i samhället”. HSO Skåne hade engagerat flera duktiga föreläsare/diskussionsledare. Dagen var indelad i sex olika block. Vid dessa föredrogs lika många projekt som pågår för närvarande eller kommer att påbörjas under 2017. För ytterligare information hänvisas till www.hsoskane.se.

2017

Enligt verksamhetsplanen ska följande aktiviteter genomföras under 2017:

Årsmöte som kombineras med andra aktiviteter

TSS-helg till våren

Vuxendövas Dag genomförs den 20 maj (3:dje lördagen i maj) Förslag på aktivitet för dagen efterlyses.

Skogsdag i maj

TSS-dagar januari och november

Höstting i oktober

Under hösten kan ytterligare aktiviteter tillkomma. Den som är intresserad av att ta del av hela verksamhetsplanen ombeds kontakta ordförande.

Så här har vi tänkt oss!

TSS-dag den 28 januari

 Som sig bör, börjar vi året med TSS. Lördagen den 28 januari samlas vi på Ekebo i Osby för att ägna hela dagen enbart åt TSS-träning. Inbjudan till denna dag får ni alldeles i början på året.

Årsmöte den 7 mars

Var och hur årsmötet ska genomföras håller på att planeras. Vi skickar ut inbjudan i god tid.

TSS-helg 22–23 april

Även i år planerar vi att genomföra en hel helg, då vi ägnar den mesta tiden åt TSS, kombinerat med en trevlig föreläsning eller en kortare utflykt samt festmiddag på lördagskvällen. Troligtvis kommer vi att vara på Valjeviken i Sölvesborg.

Mera TSS

Region Skåne, Hörselenheten vuxna, fortsätter med sina TSS-caféer under våren, se bifogade inbjudningar.

I Kristianstad:                                         I Lund:

måndagen den 13 mars kl 13.00–15.30       torsdagen den 23 mars kl 13.00–15.30

måndagen den 15 maj kl 13.00–15.30        fredagen den 19 maj kl 09.30–12.00

 

Sundsgårdens Folkhögskola

I det förra medlemsbrevet skrev vi några rader om de TSS-kurser som Sundsgårdens Folkhögskola anordnar i samarbete med Region Skåne. Vi vill göra ett klarläggande för undvikande av missförstånd. Det är Hörselenheten vuxna Region Skåne som bedömer, om man är berättigad att delta i TSS-kurserna på Sundsgården som ett led i hörselrehabiliteringen. Det är alltså i första hand dit man ska vända sig till om man vill gå dessa kurser. Ring 040-33 27 00, texttelefon 040-96 94 12 och be att få tala med en kommunikations- eller hörselpedagog.

Till sist

En vädjan från VIS Riks, som vi i VIS Skåne också skriver under på, eftersom det handlar om förbundets fortsatta existens. Förbundets medlemmar måste vara beredda, när de får frågan, och villiga att ställa upp som valberedare i första hand men också som styrelseledamöter. Det finns för närvarande ingen valberedning och utan valberedning kan vi inte välja riksstyrelse. Värna om Vuxendöva i Sverige och anmäl snarast ditt intresse för att sitta med i valberedningen eller i styrelsen. Det är er själva ni arbetar för. Vänd er till Krister krister.weidenmark@tele2.se eller Kerstin Kjellberg vis.kerstin@sdrf.se eller till VIS kansli kansli@visriks.nu.

Det var allt för den här gången.

Vi hör av oss igen till våren. Innan dess vill vi i styrelsen önska er, alla våra medlemmar,

Ett riktigt Gott Nytt År.

Krister, Rune, Yvonne, Kerstin K,  Torvald, Kerstin L  och Birgitta