vis uppland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIS Uppland tillsammans med och efter förslag av HRF Uppsala, tog i början av juli tåget, Lennakatten, ut i den uppländska naturen.
Lennakatten är en smalspårig museijärnväg som går från Uppsala till Faringe med stopp vid sex stationer och åtta hållplatser utefter banan. Bland andra Bärby, Marielund, Länna och Almunge, för att nämna några. Hela sträckan är 33 kilometer.
Vid varje järnvägsstation fanns mötes- och stickspår samt bemanning och biljettförsäljning. Både då den en gång i tiden trafikerades för transport och idag när det är mestadels en turistattraktion. Stationerna mellan Uppsala och Faringe har alla mötes- och uppställningsspår och är ofta, men inte alltid, bemannade med stins när trafiken är igång.  Oftast är också väntsalen öppen.
Hållplatserna har genomgående spår och en ”plåtstins”, ibland också väntkur och en plattform. Man säger till konduktören på tåget vid biljettkontrollen, på vilken hållplats man vill stiga av. Och vill du hoppa på på en station så använder du ”plåtstinsen” så lokföraren eller rälsbussföraren ser att du vill åka med.
Första tåget gick 1876 och när det var som mest utbyggt fanns förbindelse från Stockholm i söder till Lövstabruk i norr. Från Uppsala i väster till Norrtälje i öster.
Järnvägens tillbakagång inleddes efter andra världskriget. All räls revs då upp, utom denna linje mellan Uppsala och Faringe. Det stoppades av den ideella föreningen ”Museiföreningen Stockholm-Roslagens järnvägar” som i samarbete med Uppsala kommun räddade banan som blev museitågtrafik 1974. Lennakatten firar alltså 40 år i år.
Vi var några få som hörsammat resdagen. Vi tog ”tuff-tuff-tåg” till Marielund där vi fikade på järnvägscaféet. Sedan såg vi oss omkring i omgivningarna, som är mycket vackra vid sjön Trehörningen (där även Fjällnora friluftsområde tangerar sjön).
Vi tog nästa ”tuff-tuff-tåg” tillbaka till Uppsala. Man kan annars välja mellan diesel- eller ånglok eller rälsbuss.
Nostalgitripp kan man kalla en sådan här resa. Dessa tåg åkte man med som barn för att komma till tandläkaren, göra sjukbesök eller bara för att nå en tätort.
Mer om föreningens arbete och Lennakatten går att hitta på deras hemsida, www.lennakatten.se.

Text: Elsie Johansson
Foto: Faximil broschyr