VIS norrbotten

 

 

 

 

 

 

Susanne Fredriksson doftar på den magnifika Magnolia som VIS Norrbotten fick chansen att se på handelsträdgården i Öjeby under deras utflykt till Piteå.

VIS Norrbottens sommarutflykt gick i år mot söder, närmare bestämt mot Piteå. Då det är Monica Nyman Björklunds hemtrakter föll det sig naturligt att det var hon som tog hand om planeringen.
Det blev en trivsam och innehållsrik dag. Starten gick från Luleå kl 10.00 en fredagsmorgon. Förväntningarna steg i bussen när vi närmade oss
På busstationen i Piteå fylldes bussen, till sista plats, med ”visarna” från pitetrakten. Några av deltagarna var nya medlemmar, så vi presenterade oss för varandra, innan vi drog vidare. Vi hade två tolkar med oss och det fungerade bra. Det fanns en skärm inne i bussen, där skrev tolkarna också all förhandsinformation.

Man kan ju inte åka på utflykt och vara hungrig, så första stopp blev en trevlig matservering i Munksund. Där åt vi dagens lunch, det fanns olika rätter att välja på och självklart hade de även palt på menyn . Det fanns palt på flera tallrikar, kan vi intyga. Mätta och belåtna gick sedan visarnas färd vidare.
Först till Eufåria, en fårfarm med gårdsbutik. Där berättade ägarna, mor och dotter, om sitt arbete.
Vår ordförande Maggan Eriksson levde lite farligt där inne. Varför det? Jo, hennes krulliga hår hade precis samma färg som fårens och ägarinnan sa att hon nog var en 10-poängare. Men hon hämtade i alla fall inte fårsaxen. Maggan smet snabbt ut, kände nog på sig att frisyren var i fara.

Tolkarna plockade upp sin skrivutrustning och skrivtolkade, så att alla kunde vara med.
De TSStolkade också, då några medlemmar ville ha det. Då fick ju de nya medlemmarna tillfälle att se och bekanta sig med både skrivtolkning och TSS. Tolkarna var snabba och tolkutrustningen var på plats vid varje stopp.
Monica berättade under färden om de platser och byggnader som vi passerade. Samtidigt förde hon en dialog med piteåmedlemmarna, de kunde ju också berätta lite, det var mycket trevligt.

Svensbylijda blev vårt nästa stopp. Där berättade en kvinna från hembygdsföreningen om arbetet där. Det fanns flera gamla byggnader, som flyttats dit och de har aktiviteter i alla hus under sommaren. Bland annat brödbakning.
Där fanns också en gammal vattendriven kvarn som de också hade igång under deras aktivitetsdagar. Vi blev serverade kaffe och frasvåfflor, när vi kom.
Flera av våra medlemmar skulle återkomma dit, när det var aktivitetsdagar, det lät så spännande med alla fina gammeldags aktiviteter.
Det var inte bara att titta på, utan besökarna fick själva delta i arbetet på gården på gammeldags vis.

Nästa stopp var på en handelsträdgård i Öjebyn. Ägarinnan berättade om de olika växterna. De hade bland annat ett jättestort Magnoliaträd. Det nådde nästan upp till taket.
Det blommade för fullt, otroligt vackert. Det är då sannerligen inget träd som man är van att se här uppe, på våra breddgrader.

När vi lämnade handelsträdgården blev det fullt i bussens bagage, det var många som passade på att köpa växter och buskar med sig hem. Men någon Magnolia vågade vi oss inte på. Våra små växthus skulle nog inte räcka till.
Vid 16-tiden var vi tillbaka vid busstationen i Piteå, där  vi sa hej då till pitevisarna och önskade varandra en fin sommar. Med facit i hand så blev det också en varm skön sommar.
Hur det gick med alla blommor och buskar, det förtäljer inte denna berättelse, det får vi berätta om en annan gång, kanske.

En stor eloge och härlig go VISkram till Monica som fixat allt så bra. Inga väntetider, ingen stress och vi var i god tid till alla aktiviteter.
Styrelsen vill också tacka alla medlemmar som följde med på utflykten.
Tack också till våra duktiga tokar som riggade upp tolkutrustningen vid varje stopp och även i bussen, så att all information nådde alla som var med.

Text: Styrelsen i VIS Norrbotten
Foto: Annika Willberg