VIS Dalarna arrangerade den 14 juni en länsträff med Uppland och Stockholm. Vi samlades på Siljans konditori i Leksand, där deltagarna bjöds på kaffe och smörgås.

Som första anhalt åkte vi till Käck & Hedbys Smide. Där fick vi en gedigen föreläsning om hur de arbetar och tillverkar olika smidesföremål i de gamla maskinerna som är från slutet av 1800-talet. Sedan fick vi gå runt och titta i verkstaden och handla i butiken. Här tillverkas bland annat de välkända tuppstakarna, som har anor från 1600-talet. När alla var nöjda fortsatte vi till Munthes Hildasholm.

Det är Axel Munthes sommarhus, som ligger vackert vid Siljans strand. Läkaren och författaren Axel Munthe gifte sig med Hilda 1907 och han uppförde gården 1910-11, en gåva till sin kära hustru. Vi guidades runt i huset i två grupper. Här finns allt bevarat, bl a ett underbart dockskåp. Hilda var den som anlade den vackra trädgården vilken har fått utmärkelse som Sveriges slottsträdgård och är unik. En engelsk trädgård med häckar, formklippta växter, perennrabatter och fantasifulla trädgårdsrum.

Efter det fortsatte vi med en gemensam lunch på restaurang Lyktan i centrala Leksand.

Tillfälle gavs till att mingla innan de 25 deltagarna, som verkade vara mycket nöjda med dagen, åkte hem var och en till sitt.

Text: Göran Möller