VIS Norrbotten bjöd in sina medlemmar den 27 mars kl 18 till Sundsgården i Luleå. Det blev ett medlemsmöte med soppa, och i övrigt ett hemligt innehåll.

Soppa

Alla var hungriga, så det blev soppa på första punkten. Det fanns valmöjligheter, dels en soppa på blomkål och broccoli som Monica hade kokat ihop. Maggan fick ansvaret för soppan till sig själv och till övrig medlemmar som också är allergiska. Det blev en enkel köttsoppa med bara kött, potatis, morötter och klimp. Det serverades bröd och ost till sopporna. Soppa fanns det, så det räckte gott och väl, några passade på att smaka av båda. Båda sopporna fick med beröm godkänt, ingen vågade väl säga annat, när ”kockarna” var närvarande.

Skämt åsido, vi har ” högt i tak”, så om det var någon, som inte tyckte det var bra, hade de sagt det. Efter maten blev det kaffe med godbit, för detta betalade medlemmarna 50,-/person.

2014-anhoriginfo

Anhörigkonsulent Anna-Lena Hansson

Efter maten var det dags att presentera och välkomna den hemliga gästen, Anna-Lena Hansson, Luleå kommuns anhörigkonsulent. Vi fick lyssna på flera gripande berättelser, hennes föreläsning berörde många av deltagarna starkt. Det är meningen, att man ska bli berörd, då har budskapet nått fram.

Att belysa de anhörigas situation är viktigt, det behövs verkligen (”gärna med en byggstrålkastare” Maggans kommentar). Många anhöriga har det tungt, när de vårdar en sjuk anhörig hemma. Det finns de som inte har någon hjälp eller avlastning alls. Anna-Lena betonade vikten av att den anhörige, tar sig egen tid, för att orka. Det är tur att Anna-Lena finns, hon kan ge råd och stöd till de anhöriga och är bra på att lyssna, och hon kan sedan ”lotsa” de anhöriga vidare, när det blir problem. Anna-Lena berättade också om allt som finns i huset, varmbassäng, solrum, servering och en stor fin träningslokal med träningsredskap mm.

Musiktävling

Vi hade också några tävlingar, först gissa sången och sedan teckna och sjunga lite av den, det var uppgiften. Lagen var duktiga, men missade i alla fall ganska många av sångerna. I början var de så ivriga, att de glömde bort att teckna till, ja, då blev det ju noll poäng, så klart. Prisutdelning till båda lagen, det var diverse småsaker, användbara i hemmet. Disksvampar, servetter och tvålar, mm. Bortstädningen gick som en dans tack vare hjälpsamma medlemmar, vid halvnio var vi alla på väg hem, mätta och belåtna med kvällen.

Nästa aktivitet blir en kort bussutflykt i maj. Mot Piteå går färden så den planerar nu Monica för fullt.

Styrelsen i VIS-Norrbotten/ Annika, Maggan och Monica