Helge Nyström är död.
Alla ”gamla” VISare  känner väl till denne mysige och stillsamme man som nu har fått sluta sina dagar.
Själv stiftade jag hans bekantskap redan 1985, då vi båda var medlemmar i HRF, Hörselskadades riksförbund. Han jobbade idogt, bland annat som slingansvarig i Dalarna. Många fann honom säkert jobbig då han aldrig gav sig utan att slingorna fungera.
Som medlem i VIS deltog han på de flesta sammankomsterna både på lokal och riksnivå. Då oftast med filmkameran ständigt igång. Vid VIS 5-årsjubileum fick han delad Toremedalj just för sina VISdokumenterande filmer. Såväl under Nordiska sommarveckorna som utlandsresorna med VIS var Helge ofta med.
Pedagogiska hörselvården i Dalarna startade i början av 1990-talet TSSkurser. Självklart Helge med även där. Så även i den TSScirkel som vi började med några år senare.
Trots sin höga ålder hade han ett fantastiskt minne för  tecken och kom ofta med klurigheter. Vi kommer aldrig att glömma när han tecknade och sjöng: ”Sjung om studentens lyckliga da´r…”
Datorn och all hörselteknik var hans stora intresse. Han mejlade över hela världen och till vänner inom VIS. Men krafterna och minnet började tryta och de senaste åren har han inte kunnat vara med på möten och mejlen har uteblivit. Men varje gång då jag deltagit i VISmöten har jag fått frågan:”Hur är det med Helge?”

Vi är många som saknar honom och hoppas att det finns dator och teknik där uppe där han sitter i sin himmel.

Text: Lis Persson